Observeren en ontrafelen van onderlinge relaties tussen organismen en hun omgeving is de lens waardoor ik de wereld zie, en die ik graag overdraag.

De biodiversiteit en het klimaat op aarde staan sterk onder druk. Wat betekent dit voor de natuurlijke rijkdom in onze leefomgeving? En hoe veerkrachtig is de natuur? Juist met deze grote zorgen en vragen, neemt ook de behoefte toe aan perspectief én praktische oplossingen die positief bijdragen aan een leefbare groene toekomst.

Kennis over ecologie en natuur zijn onmisbaar om hierop antwoorden te vinden. Maar ecologie is complex en antwoorden afhankelijk van de context. Het is niet gek dat natuurvraagstukken zonder heldere vertolking vaak matig begrepen worden. En dat is jammer.

Met een scherpe ecologische blik zie je naast uitdagingen ook veel schoonheid en onbenutte kansen voor een groenere toekomst.

Na mijn opleiding – vanuit de kunstacademie richting bos- en natuurbeheer – begon ik als dierecoloog (2005-2007) bij Altenburg en Wymenga ecologisch onderzoek. Tijdens een vervolgstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen raakte ik in de ban van het aanpassingsvermogen van trekkende zangvogels in een snel veranderende omgeving. Dit leerde me wetenschappelijk onderzoek te financieren via o.a. National Geographic Society, NWO-ALW, een NWO-VENI beurs, Vogelbescherming, KNAW-ecologiefonds en het Van der Hucht de Beukelaarstichting.

Hiermee opende een uitdagend wetenschappelijke episode (2010-2022) met tracking- en veldonderzoek aan vliegenvangers in Drenthe en West-Afrika. Pionieren is op mijn hart geschreven, want er is nog zoveel te ontdekken. Maar dat kan ook veel dichterbij huis, op de grond waarop ik sta. Momenteel richt ik mijn lens op een oude liefde in een nieuw avontuur, middels het opzetten van de Paddenstoelenbroedplaats. De combinatie van durven doen met een kritische en creatieve mindset staan ook hier weer centraal.

Naast verdiepend wetenschappelijk en toegepast ecologisch onderzoek, kruipen mijn wortels altijd ook in de breedte. Mensen zijn net zo goed onderdeel van een complex ecologisch en maatschappelijk netwerk. Ik vind het stimulerend en belangrijk om daarin met een brede blik uitdagingen samen aan te gaan. Als enthousiaste verteller sleep ik graag anderen mee in ecologische verwondering middels lezingen, verbeelding en online verhalen (voor Engels- of Nederlandstalig publiek). National Geographic snapt hoe belangrijk betrokkenheid is, en steunde mijn onderzoek en verhalen.

Je treft me ook al van jongs af aan in bestuursfuncties en commissies waarin ik met een analytische evaluerende blik, inhoudelijke visie, energie, een flink netwerk en organisatieervaring in bijdraag. Momenteel doe ik dat in de adviescommissie natuur van Het Cultuurfonds. Kijk voor meer over werkervaring op mijn linkedin profiel.

Zoekt jouw commissie of denktank iemand met een scherpe ecologische blik? Wie weet kan ik iets voor je betekenen.

Nieuwsgierig geworden naar hoe ik verhalen vertel?

Bekijk dan deze prachtige short movie met animaties (15 min), de TED-talk, lees de National Geographic Flightcatchproject-blog of luister naar een podcast.